Het belang van een goede immuunfunctie
Het belang van een goede immuunfunctie, het blijft een actueel thema. Natuurlijk weten we allemaal dat gezonde voeding en voldoende beweging belangrijk zijn om ons lichaam te ondersteunen in een goed afweersysteem. Maar supplementen kunnen ook een verschil maken. Wij zetten er een aantal op een rijtje, allen met hun eigen specialiteit. Hopelijk kun je zo nog beter weerstand bieden tegen de uitdagingen van deze tijd.
Vitamine C
Vitamine C of ascorbinezuur is één van de bekendste én belangrijkste vitaminen voor de gezondheid. Vitamine C is vooral bekend om de positieve invloed op het immuunsysteem en bescherming van cellen tegen oxidatieve stress. In tegenstelling tot de meeste dieren kan de mens zelf geen vitamine C aanmaken. We moeten dus voldoende via onze voeding binnenkrijgen, zoals groenten en fruit. De meeste mensen halen niet voldoende uit voeding en zijn gebaat bij een supplement. Vitamine C is vitamine C, zou je denken. Maar ook vitamine C gaat met de tijd mee.
Het is belangrijk dat vitamine C goed opgenomen wordt en voldoende beschikbaar is in het lichaam. Daarom wordt voortdurend gezocht naar manieren om de opneembaarheid en biobeschikbaarheid te verbeteren. Een nieuwe formule combineert vitamine C met plantaardige lipiden (vetten) en flavonoïden uit citrusvruchten. Volgens enkele studies zou deze formule op dit moment een van de meer krachtige vormen zijn, met goede opneembaarheid en een hoge beschikbaarheid voor het lichaam.
Plantensterolen
Wanneer het immuunsysteem niet actief genoeg is, kan ons lichaam onvoldoende weerstand bieden tegen infecties. Maar wist je dat bij een overactief immuunsysteem allergieën kunnen ontstaan? Een goede balans is daarom van groot belang.
Plantensterolen zijn vetten die in kleine hoeveelheden voorkomen in veel voedingsgewassen, traditionele kruiden en andere hogere plantensoorten, vooral als bèta-sitosterol met 1% sterolinen. De chemische structuur lijkt op cholesterol. Sterolinen versterken de werking van sterolen zoals bèta-sitosterol. De plantsterolen en -sterolinen worden in de dunne darm opgenomen en daarna naar de celmembranen getransporteerd. Hier zijn ze actief.
Voedingssupplementen met een speciale mix van bèta-sitosterol en de glucosidevorm steroline worden al ruim 40 jaar bestudeerd en de resultaten zijn gepubliceerd in vaktijdschriften. Om een optimaal effect te bereiken is het belangrijk om het de tijd te geven om te werken. Evalueer het gebruik na twee tot drie maanden.
Betaglucanen
Een ander waardevol product van moeder natuur is de Shiitake, Lentinula edodes. Dit is een eetbare paddenstoel, die van nature voorkomt in China en Japan en daar al eeuwenlang gegeten en gewaardeerd wordt. Wereldwijd worden talloze studies gedaan naar de werking van shiitake, die binnen de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) al eeuwenlang als een opmerkelijke geneeskrachtige paddenstoel beschouwd wordt. De effecten worden toegeschreven aan de polysacchariden, met name de betaglucanen. Deze betaglucanen hebben een regulerende invloed. Eén van de best bestudeerde betaglucanen is lentinan. Het mycelium van de shiitake paddenstoelen, dat is het netwerk van schimmeldraden dat zich onder de grond bevindt, is een rijke bron van betaglucanen. De intacte drievoudige helix-structuur van de betaglucanen is belangrijk voor de werking. Het is dus belangrijk dat deze structuur zorgvuldig wordt behouden tijdens het productproces. Het mycelium kan worden gekweekt in een gesloten en gecontroleerd fermentatieproces, waardoor een puur en bioactief betaglucaan product ontstaat, vrij van pesticiden en zware metalen. Dit product is volledig wateroplosbaar en goed opneembaar, waardoor het in lage doseringen reeds effectief is.
Lactoferrine
Een stof die onderdeel uitmaakt van het aangeboren immuunsysteem is lactoferrine. Dit is een eiwit dat voorkomt in colostrum en moedermelk. Lactoferrine wordt ook wel lactotransferrine genoemd en is een sterke ijzerbinder en -transporter. Dit lichaamseigen eiwit heeft meerdere gunstige eigenschappen. Het mineraal zink gekoppeld aan het aminozuur methionine geeft het specifieke, lichaamsvriendelijke eigenschappen die in sterke, positieve mate de biologische beschikbaarheid bepalen.
Vitamine D
Een andere vitamine die steeds vaker naar de voorgrond treedt is vitamine D. Van de meeste vitamine D supplementen is de bron schapenwolvet. Deze supplementen kunnen dus niet gebruikt worden door vegetariërs én veganisten. Er is nu een vegan-variant. Volledig plantaardig en hoog gedoseerd. De vitamine D3 is afkomstig uit algen, maar verder identiek aan die uit schapenwolvet. De kleine, zachte, doorzichtige capsules gemaakt van tapioca, een zetmeelrijk ingrediënt van de cassavewortel. Wanneer je D3 direct na de warme maaltijd neemt, wordt de opname van deze vetoplosbare vitamine verder verbeterd. [Heb je deze blog gelezen op de optimale innamemomenten van vitamines en mineralen?]
Zink
Zink is één van de mineralen die bijdraagt aan een normale werking van je immuunsysteem. Zink is in beperkte mate in voeding terug te vinden. Maar minder dan tien procent van de via de voeding geconsumeerde zink wordt op cellulair niveau opgenomen. De beperkte zinkopname heeft te maken met het feit dat zink zich in het lichaam via de dunne darm verbindt met glycosiden, organische zuren, vezels en aminozuren. Als het mineraal zink is gekoppeld aan het aminozuur methionine ontstaat een superieure biobeschikbaarheid. Dagelijkse suppletie kan op oudere leeftijd een belangrijke aanvulling zijn.
Echinacea
De plant Echinacea purpurea (Rode Zonnehoed) is ook bij vrijwel iedereen bekend en vanwege zijn positieve eigenschappen erg populair. De werkzame bestanddelen van Echinacea bevinden zich in verschillende delen van de plant, zowel in het bovengrondse deel als in de wortels. De bestanddelen hebben ieder hun eigen unieke werking en vullen elkaars activiteit aan. Best kies je een supplement dat extracten van de gehele plant bevat. Hierdoor ontstaat een krachtige en synergistische werking tussen alle werkzame stoffen. Deze stoffen werken samen, versterken elkaars werking en hebben ieder ook een eigen werking.
Heb je vragen? Neem gerust contact op.
Peter van Hogerhuis
Op de website van Informatiecentrum Voedingssupplementen & gezondheid vind je ook meer informatie over het onderwerp ‘Weerstand‘.
Lees hier de andere blogs:
‘Wat je zegt, moet je bewijzen’
Beste inname momenten vitamines en mineralen
Gerelateerde blogs
‘Gezond verouderen’, je hoort en leest er steeds meer en vaker over. Is ‘verouderen’ wenselijk of past ‘gezonder oud(er) worden’ beter? Dat mag iedereen natuurlijk voor zich zelf bepalen. Maar als we het zouden kunnen beïnvloeden, zouden we dan niet allemaal ‘langer zo gezond mogelijk’ blijven? Op de Nederlandse televisie is de afgelopen weken aandacht voor dit thema geweest. Hoogleraar Andrea Maier heeft onder andere in Jinek en in Tijd voor Max gesproken over een onderzoek dat is gedaan met het stofje NMN.
Een klein plantje met een grote toekomst: zo ziet de Europese Commissie de alg. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie vindt dat industrieën algen veel meer moeten benutten. Daarom moeten lidstaten ruimte maken in hun wateren voor algenkweek en gaat de Commissie samen met verschillende sectoren bekijken hoe de algenindustrie kan worden gestimuleerd (bron: Trouw)