B-complex uit quinoa
Organisch gebonden vitamine B-complex met hoge bioactiviteit uit het traditionele voedingsgewas quinoa
De rol van B-vitaminen
B-vitaminen zijn wateroplosbare verbindingen in voeding die – in kleine hoeveelheden – belangrijk zijn voor de vitaliteit, gezondheid, groei en voortplanting van de mens.
De acht B-vitaminen (thiamine, riboflavine, niacine, pantothenaat, pyridoxine, folaat, vitamine B12 en biotine) komen in de natuur en in ons lichaam voor in een dertigtal verschillende, biologisch actieve vormen.
De wateroplosbare B-vitaminen vervullen vele belangrijke functies in het lichaam en werken hierin nauw met elkaar samen. Omdat ze nauwelijks in het lichaam worden opgeslagen, is het belangrijk dat we deze essentiële voedingsstoffen dagelijks in voldoende hoeveelheden tot ons nemen. Het gehalte aan B-vitaminen in onze huidige voeding is echter vaak te laag om volledig in de individuele vitamine B-behoefte te voorzien.
De vitamine B-behoefte is mede afhankelijk van leeftijd, lichamelijke activiteit, gezondheidstoestand en medicijngebruik. Een tekort aan één of meerdere B-vitaminen komt vaak voor.
B-vitaminen werken in hoge mate samen. Een tekort aan één B-vitamine heeft daarom al snel een negatieve weerslag op het metabolisme en functioneren van andere B-vitaminen. Zo zijn vitamine B2 en B3 in het lichaam nodig voor de omzetting van vitamine B6 en foliumzuur in hun biologisch actieve vorm en is vitamine B2 betrokken bij het metabolisme van vitamine B3 en foliumzuur.
Aanbod B-vitaminen in voeding
Dat mensen de benodigde hoeveelheden B-vitaminen volledig uit voeding halen, is geen vanzelfsprekendheid. Dit heeft veel te maken met de manier waarop voedingsmiddelen tegenwoordig worden geproduceerd, opgeslagen, geraffineerd en klaargemaakt. Daarbij zijn B-vitaminen in het algemeen gevoelig voor vocht, hitte, licht en lucht (zuurstof). Regelmatige consumptie van alcohol en geraffineerde, calorierijke kant- en klare producten met een lage voedingswaarde heeft tot gevolg dat de lichaamsvoorraad van B-vitaminen snel uitgeput raakt.
Groenten, fruit, volkoren granen en zuivel zijn belangrijke bronnen van B-vitaminen en andere micronutriënten. De consumptie van groenten en fruit ligt al jaren ver onder de norm. De Nederlander eet gemiddeld onvoldoende groenten (120 gram per dag in plaats van 200 gram) en fruit (100 in plaats van 200 gram per dag). Minder dan 25% van de Nederlandse bevolking voldoet aan de aanbevelingen ten aanzien van groenten, fruit en voedingsvezel.
Functies B-vitaminen
De verschillende B-vitaminen hebben veel functies in het lichaam. Om er enkele te noemen.
B-vitaminen dragen bij tot:
- een normaal homocysteïne metabolisme (B12)
- vermindering van vermoeidheid (B12/B6)
- een normaal energie gevend metabolisme
- een normaal functioneren van het immuunsysteem (B12/B6)
- een normale psychologische functie (B12/B6)
- het behoud van een normaal zicht (B2)
- het normaal functioneren van het zenuwstelsel
- en nog veel meer…
B-vitaminen, natuurlijk of synthetisch?
Het voorgaande maakt duidelijk dat veel mensen wel een vitamine B-complex kunnen gebruiken om zich fitter te voelen. Hierbij zijn natuurlijke vitamines superieur ten opzichte van synthetische vitamines.
Het menselijk lichaam is gewend aan natuurlijke B-vitaminen in een voedselmatrix van eiwitten, koolhydraten en vetten. Een natuurlijk vitamine B-complex omvat tientallen organische verbindingen, waarvan vele direct bruikbaar zijn voor het lichaam.
Synthetische vitamines daarentegen worden in één (vaak kristallijne) vorm aangeboden, die meestal niet van nature in voedsel voorkomt en eerst in het lichaam moet worden omgezet in de biologisch actieve vorm. Dit kost extra energie en lukt niet altijd even goed bij een tekort aan co-factoren en bij ziekte, veroudering of medicijngebruik.
Natuurlijk vitamine B-complex uit quinoakiemen
Quinoa (Chenopodium quinoa of gierstmelde) is een sterk, oud cultuurgewas uit het Andes-gebergte. De waardevolle zaden worden wel ‘het goud van de Inca’s’ genoemd. Quinoa – dat al duizenden jaren wordt verbouwd – is zeer voedzaam en bevat van nature meer eiwitten, vitamines en mineralen dan granen, zoals tarwe, gerst, rijst en haver.
Quinoa is een pseudo-graan en is glutenvrij. Het laten kiemen van quinoazaden is een goede manier om de voedingswaarde van quinoa verder te verhogen. Het gehalte aan vitamines en de biobeschikbaarheid van mineralen en spoorelementen neemt toe door het kiemproces.
Biologisch geteelde quinoa – ontkiemd onder speciale (gepatenteerde) condities – vormt de basis van het voedingssupplement B-Quivit met het complete spectrum goed opneembare B-vitamines in hun natuurlijke vorm en in een goede, natuurlijke concentratie.
Door de speciale teeltcondities bevat het B-complex uit quinoakiemen zelfs ook actieve vormen van plantaardige vitamine B12. Suppletie met een dergelijk vitamine B-complex is een veilige en effectieve manier om B-vitaminen dagelijks aan te vullen.
Gerelateerde informatie artikelen
In de natuur en onze voeding komen vitaminen zelden geïsoleerd voor. Met name B-vitaminen werken onderling in synergie samen en zijn vaak voor hun individuele taken sterk afhankelijk van elkaar. Hoge doseringen van een geïsoleerde vitamine kan in sommige gevallen zelfs een tegengesteld effect hebben. Daarom is het aan te raden om zoveel mogelijk een complex te gebruiken.